Valitse sivu

FORSSAN AMMATTI-INSTITUUTTI | FAKTIA OY

LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

Suuntautumisen vaihtaminen antoi Katrille motivaatiota ja intoa opiskeluun

Forssan ammatti-instituutissa merkonomiksi opiskeleva 18-vuotias Katri Järvinen halusi aluksi kaupan kassalle, mutta mieli muuttui vuosien aikana, ja tällä hetkellä hän suuntautuu taloushallintoon 

-Asun itse Somerolla ja päädyin opiskelemaan Forssaan, sillä en halunnut lähteä Saloon, ja matkat Forssaan on mukavat kulkea, sanoo Katri.

Katri suorittaa tällä hetkellä laskutuksen ja reskontran sekä kirjanpidon näyttöä tilitoimisto Rantalaisella Turussa. Hän suoritti palkanlaskennan näytön samassa yrityksessä, mutta paikkakuntana oli Salo.  

-Pääsen tekemään ihan normaalisti kirjanpidon sekä reskontraan liittyviä töitä. Teen käytännössä ihan samoja hommia mitä taloushallinnon alan työntekijät tekevät, hän kertoo.

Aluksi Katri teki töitä opastuksella, mutta nykyään hän pääsee tekemään töitä todella paljon itsenäisesti. Hän kertoo, että työpaikalla ei tule tylsää ja päivät eivät ole ikinä samanlaisia.  

-Työpaikallani olen viihtynyt hyvin, työkaverit ovat ottaneet minut hyvin mukaan, enkä ole jäänyt ulkopuolelle. Olen päässyt mukaan jo firman ulkoilupäiviin sekä pikkujouluihin. 

Korona on vaikuttanut työpaikkaan ja työpäiviin myös Katrilla, mutta n on saanut valtavasti apuja kivalta työporukaltaan.  

-Minä ja työkaverini toivomme minun jäävän tänne töihin työharjoittelun jälkeenkin, mutta se jää nähtäväksi, hän mietiskelee. 

Opinnot Katrilla ovat edenneet hyvin, ja hän on valmistumassa etuajassa.  

-Valmistun helmikuun lopussa eli pari kuukautta aikaisemmin kuin piti. Vietän valmistumiseeni asti aikani viimeisessä harjoittelussa. Olen saanut hyvin apuja ja neuvoja sekä koskaan ei ole jäänyt harjoittelut siitä kiinni, ettei sopivaa työpaikkaa olisi löytynyt, Katri iloitsee.

Palkanlaskennan ja kirjanpidon ohjelmat ovat olleet haastavia opeteltavia asioita Katrilla. Eniten hän on pitänyt kaikista työharjoitteluistaan sekä ryhmätöistä.  

Katrin opinnot ovat vaatineet ahkeruutta, oma-aloitteisuutta sekä intoa. Aluksi hänellä ei ollut motivaatiota eikä keskittymistä opiskeluun, kunnes vaihtoi suuntautumistaan, ja alkoi huomaamaan motivaation lisääntymisen alaa kohtaan.  

-Mielestäni tulevien opiskelijoiden kannattaa olla avoimia ja innokkaita, jotta opinnot menevät siihen suuntaan kuin haluaa. Ei työelämässäkään pärjää koko ajan jonkun ohjeistuksella. Opettajiin kannattaa olla heti yhteydessä, jos huomaa että ala ei ole sellainen, josta tykkää tai suuntautuminen on väärä, kertoo Katri.

Katrin suurin tavoite on jäädä Rantalaiselle töihin. Nuoresta iästä huolimatta, hän on kesästä lähtien rakentanut omaa taloa ja siinä meneekin käytännössä koko hänen vapaa-aikansa.  

-Jatkoin kesätöitäni Lidlissä, ja se on ainakin vielä sopinut ihan hyvin arkeeni mukaan. Nyt olen myös päässyt lähes normaaliin arkeen, kun olen päässyt Paimion lentopallo rinkiin sisälle, hän toteaa. 

Tästä voidaan todeta, opintojen ohella aikaa jää myös monelle muulle asialle. Katri ehtii hyvin näkemään myös kavereitaan vapaa-ajalla.  

Teksti ja kuva: Noora Jussila, merkonomiopiskelija, viestinnän työssäoppija

Kuraattorin tehtävänä on opiskelijoiden hyvinvoinnin edistäminen ja etujen valvonta

Kuraattorimme Maiju (vasemmalla) ja Tuija

 

Maiju Kossila on Forssan ammatti-instituutin kuraattori ja toimii pääsääntöisesti liiketoiminnan, median, sosiaalialan, taideteollisuusalan sekä tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoiden kanssa.   

Maiju kävi alun perin kaksoistutkinnon Faissa ja valmistui tekstiili- ja vaatetusalalta vuonna 1998 ja ylioppilaaksi seuraavana keväänä 1999. Sen jälkeen hän pääsi opiskelemaan Hämeen ammattikorkeakouluun sosiaali- ja terveysalaa ja valmistui sosionomiksi 2003.  

Työt Faissa Maiju aloitti marraskuussa 2012, eli juuri tuli kahdeksan vuotta täyteen.  

-Tulin aluksi sijaistamaan toista kuraattoriamme Tuijaa hänen vanhempainvapaan ajaksensa, mutta onnekseni Tuijan palattua tuli auki toisen kuraattorin paikka, johon tulin valituksi, Maiju kertoo. 

Kuraattorien työnantajana on tällä hetkellä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtyä eli FSHKY, jonka palvelukseen he siirtyivät vuoden 2015 alussa, mutta työpisteet ovat säilyneet Faissa ihan ennallaan.  

Maiju oli jo pitkään haaveillut työstä nuorten parissa ja etenkin kouluympäristössä koska se tuntui hänelle itselleen luontevalta. Hänen mielestään Fai työnantajana oli houkutteleva ja arvostusta herättävä.  

Parasta kuraattorin työssä on opiskelijoiden kohtaaminen, se on tämän työn ydin. On huippua olla seuraamassa opiskelijoiden matkaa alusta valmistumiseen asti, sanoo Maiju.  

Kuraattorin työ vaatii ennen kaikkea kuuntelemisen ja kuulemisen taitoa. On tärkeää olla aidosti läsnä. Yhteistyötä tehdään myös opettajien ja muun henkilökunnan kanssa, sekä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa, joten työ vaatii hyviä yhteistyötaitoja.  

Työ opiskelijoiden kanssa on antoisaa ja jokainen päivä on erilainen. Kuluva vuosi on ollut kaikille poikkeuksellinen, mutta opiskelijat ja henkilökunta ovat osoittaneet olevansa joustavia sekä ymmärtäväisiä, arvostaa Maiju.  

Opiskelija voi käydä kuraattorin luona monenlaisissa asioissa: keventämässä omaa taakkaa, pohtimassa asioita yhdessä puolueettoman ihmisen kanssa, ylipäätään keskustelemassa luottamuksellisesti omista asioistaan. Kuraattorin tehtävä on olla tukena opiskelujen aikana ja auttaa opiskelijaa pääsemään maaliin eli valmistumiseen asti.  

Teksti ja kuva: Noora Jussila, merkonomiopiskelija, viestinnän työssäoppija

Tarinoita

Tulevaisuuden haaveena oma yritys

  Milja Kervinen on 18-vuotias ja opiskelee Forssan ammatti-instituutissa liiketoiminnan perustutkintoa. Miljan tavoitteena on valmistua keväällä 2021. Milja on tällä hetkellä työharjoittelussa parturi-kampaamo ja kynsisalonki Salong Mariassa Karkkilassa, ja tekee...

Siiristä merkonomi

Merkonomiopiskelijamme Siiri Aaltonen opiskelee nyt kolmatta vuotta liiketoiminnan perustutkintoa ja päätyi opiskelemaan Forssan ammatti-instituuttiin, koska häntä kiinnostaa liiketoiminta. Siiri aloitti syksyllä 2018 opintonsa, ja ne ovat edenneet hyvin mutta myös...

Oppisopimusviikon kuulumisia

Palveluohjaaja Tarja Suojoki Loimijoen kuntapalvelut Oy:stä kertoo  Ohjausta työelämässä -työpaikkaohjaajan kokemuksia Työpaikkaohjaajana työpäivään pitää valmistautua hieman tarkemmin. On hyvä olla suunnitelma, joka toimii myös muistilistana itselle. Suunnitelma...

Forssan ammatti-instituutti &
Faktia Oy
Postiosoite:  PL 12, 30101 Forssa
Käyntiosoite: Saksankatu 27

sähköposti: kirjaamo@lhkk.fi

Keskus p. 040 7130 555
avoinna ma-to klo 8-15 ja pe 8-14

Opintotoimisto p. 03 245 7392
koulutussihteeri@lhkk.fi 
ma-to klo 9-15

Hakijapalvelut p. 03 245 7393
hakijapalvelut@lhkk.fi

Työelämäpalvelut p. 03 245 7395
asiakaspalvelu@lhkk.fi

Tietosuoja