Tietoa meistä

Vastuullisuus

Tältä sivulta löydyt kootusti tietoa mitä vastuullisuustyötä meillä tehdään.

etätöitä tekevä nainen istuu maassa puutarhassa kädessä tulostettuja graafeja

Vastuullisuus Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymässä

Meillä vastuullisuustyötä on tehty jo yli kymmenen vuotta eri ulottuvuuksissa muun muassa kestävän kehityksen, ilmastotyön ja sosiaalisen vastuun näkökulmista. Aluksi kehitystyö painottui vahvasti opetukseen ja nykyään se on osa kaikkea arkeamme. Yhtenä strategisena painopisteenä vastuullisuus ja kestävä kehitys ohjaavat kaikkea mitä teemme. Meillä on toimintamme läpileikkaava vastuullisuusohjelma, jonka toteutumista seurataan vuosittain. Meillä on FaiGreen-yhteistyötiimi sekä erikseen nimetty vastuullisuus- ja ilmastokoordinaattori, joiden tehtävä on edistää ja varmistaa strategisten tavoitteiden toteutuminen.


Vastuullisuussertifikaatit

Kestävä tulevaisuus oppilaitoksissa -sertifikaatti

Olemme vastuullisuuden edelläkävijä, ja meille on ensimmäisenä Suomessa myönnetty Kestävä tulevaisuus oppilaitoksissa -sertifikaatti.

Ekokompassisertifikaatti

Meiltä löytyy myös Ekokompassisertifikaatti, joka osoittaa meidän tekevän aidosti vaikuttavia ympäristötekoja joilla on tavoitteet, aikataulut ja seuranta.


Miten vastuullisuus ja kestävä kehitys näkyvät arjessamme?

Vastuullisuus on sisäänkirjoitettu opintoihin

 • Opinnoissa korostetaan alaan liittyvää materiaalitehokkuutta, elinkaariajattelu, taloudellisuus..
 • Jokainen ala on tehnyt osaamislupauksen, joka käytännössä tarkoittaa, että jokaisella alalla opiskellaan kiertotaloutta ja vastuullisuutta oman alan näkökulmasta. 
 • Jos haluaa opiskella aihetta enemmän, tai esimerkiksi tähtäät alan ammattikorkeaopintoihin, on sinun mahdollista suorittaa Kestävän kehityksen polkuopinnot
 • Opinnoissa hyödynnetään omasta toiminnasta sekä seudun yrityksissä syntyvää hukka- ja ylijäämämateriaalia.

Lisäksi vastuullisuus näkyy kaikessa muussa toiminnassamme. Opiskelijoilla on aidosti mahdollisuus osallistua toimintamme kehittämiseen ja vaikuttaa omiin olosuhteisiinsa: meillä on opiskelijaedustus monessa tiimissämme, kuten esimerkiksi jokaisessa laajennetun johtotiimin tapaamisessa. Lisäksi rehtori ja opiskelijapalveluiden johtaja tapaavat kaikkien alojen opiskelijat, tavoitteena saada heiltä palautetta ja kehitysideoita.

Katsomme toiminnassamme muitakin välillisiä merkityksiä kuin taloutta. Esimerkiksi olemme osallistaneet henkilökuntaa ja antaneet mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhön siirtymällä tiimiorganisaatioon. Lisäksi olemme matkalla kohti vastuullisia hankintoja, joissa aina raha ei ratkaise. Kannamme myös oman kortemme kekoon, jotta seutumme pysyisi elinvoimaisena. Tärkein tehtävämme on tuottaa ammattilaisia tulevaisuudentyöelämän tarpeisiin. Lisäksi teemme monialaista yhteistyötä seudun työllisyyden edistämiseksi, olemme esimerkiksi luomassa uudenlaista työllisyyden ekosysteemiajattelua seutukunnalle.

Pyrimme kaikessa tekemisessämme huomioimaan ja vähentämään ympäristövaikutustamme. Esimerkiksi ylläpitosiivouksessa olemme siirtyneet kemikaalittomaan siivoukseen. Ravintolassa lähiruoan ja satokausiajattelun hyödyntäminen, hävikkiruoan myynti, yhden lautasen malli.


Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän vastuullisuusohjelma

Meiltä löytyy toiminnan läpileikkaava vastuullisuusohjelma joka nojaa YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteisiin:

 • 4 Hyvä koulutus
 • 8 Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
 • 12 Vastuullista kuluttamista
 • 13 ilmastotekoja

Jokainen tavoite on pilkottu osiin ja mietitty miten Forssan ammatti-instituutissa ja Faktia Oy:ssä voidaan konkreettisesti edistää tavoitteiden toteutuminen ja näille toimenpiteille asetettu seurattavat mittarit.


LHKK:n 10 ilmastotekoa kohti vastuullisempaa tulevaisuutta

 1. Pyrimme kaikin toimin vähentämään ruokahävikkiä
 2. Tarjoamme ilmastoystävällisiä ruokavaihtoehtoja
 3. Kierrätämme jätejakeet oikeaoppisesti
 4. Vähennämme kertakäyttöisen muovin kulutusta ja kierrätämme tulevan muovijätteen
 5. Emme tuhlaa vettä missään prosessien vaiheissa
 6. Hyödynnämme kierrätysmateriaaleja tuotteiden valmistuksessa
 7. Käytämme hyödyksemme muiden alojen ylijäämämateriaaleja
 8. Valitsemme työajoihin ympäristöystävällisimmän vaihtoehdon
 9. Valitsemme käyttöömme ympäristöystävällisiä puhdistusaineita ja paperituotteita
 10. Olemme tehneet energiatehokkuussopimuksen Energiaviraston kanssa

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja etsitään juuri sinun tarpeisiisi sopivat ratkaisut.

Ota yhteyttä