Filippiineiltä Suomen Forssaan

opettaja filippiiniläisten opiskelijoiden kanssa istumassa hymyillen sohvalla

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama rekrykoulutus lennätti Filippiineiltä osaajia marraskuiseen Forssaan opiskelemaan hoiva-avustajaksi. Hankkeen tavoitteena on kouluttaa Forssan ja Hämeenlinnan seudulle 45 hoiva-avustajaa. Ensimmäiset osaajat valmistuvat keväällä 2024.

Haastateltavana oli Samuel, Glera ja Jade. He olivat nähneet kotimaassaan mainoksen koulutuksesta Suomessa, joka tuntui eksoottiselta paikalta. Kun lentokone laskeutui marraskuussa lumiselle Helsinki-Vantaan kentälle, kaikki ihmettelivät valkeaa maata. Kylmyyteen ei oltu osattu varautua. Ensimmäisenä edessä olikin talvitakkien hankinta.

Kaikki menee hyvin. Monta kaveria auttaa meitä. Opettajat
samoin. Kaikki yrittävät parhaansa mukaan auttaa.
 
– Samuel, opiskelija

Glera on ollut Filippiineillä töissä teho-osastolla ja Samuel ensihoitajana. Jade taas on työskennellyt Saudi-Arabiassa dialyysihoitajana. Hoiva-alan osaamista ei ryhmältä siis puutu. Kaikki ovat iloisia mahdollisuudesta päästä Forssaan töihin. He myös kertovat, että heidät on otettu hienosti vastaan; ihmiset ovat kärsivällisiä ja kilttejä.

Jokainen opiskelija on ottanut valtavia harppauksia suomen kielen kanssa. Työsopimukset ovat voimassa vuoden loppuun saakka, ja heistä jokainen toivoo, että niitä jatketaan.

Sanna Seppänen on vetovoima- ja yhteisökoordinaattorina vastannut koulutuksesta yhdessä opettajien kanssa. Hänestä on tullut läheinen ryhmän kanssa. Sanna korostaa kielen ja kulttuurin oppimisen merkitystä ja ennen kaikkea opiskelijoiden integraatiota yhteisöön Forssassa. Jotta opiskelijat jäävät alueelle, on heillä oltava Forssassa muutakin kuin työ: harrastuksia ja ystäviä.

Vauhti on ollut kova. Ryhmä on aina ollut iloinen. Se miten ryhmä kohtaa vanhuksen, niin se on taito. Opiskelijat ovat ystävällisiä ja välittävät asiakkaista.
 
– Sanna Seppänen, lehtori ja vetovoima- ja yhteisökoordinaattori