Yhteisöllistä lähiverta – kerrankin saa luovuttaa

Jari Junttila on pyörittänyt LHKK:ssa verenluovutuksen ryhmää jo vuodesta 2014. Vuonna 2023 LHKK sai Punaisen Ristin veripalvelun kultaisen kunniakirjan 35:stä luovutuksesta. Kyseessä on yhteiskuntavastuullinen teko ja tänä vuonna LHKK on liittynyt Verenluovutus työajalla- sertifikaattiin. Se tarkoittaa sitä, että veren luovuttaminen on mahdollista työajalla.

Suomessa   tarvitaan   700-800 luovuttajaa päivittäin, jotta verta tarvitsevat saadaan hoidettua. Verestä valmistetaan lisäksi plasmaa, joka toimii monen lääkkeen pohja-aineena. Muutaman vuoden tauon jälkeen Suomessa voi osallistua myös plasmanluovutukseen, jota käytetään lääkkeiden pohja-aineena. Verenluovutuksella voi siis parantaa myös kansallista huoltovarmuutta.

Verenluovutuksesta tiedotetaan henkilökunnan Teamsissa Kahvihuonekanavalla. Mukana on kymmenkunta aktiivista henkilöä. Lisää kuitenkin tarvitaan mukaan, jotta tänä vuonna saavutetaan platinakunniakirja, jonka saa 50 luovutuksella.

LHKK:ssa on lähes 200 työntekijää, joten 50 luovutuksen rajapyykin ylittäminen ei pitäisi olla temppu eikä mikään. Sertifikaatin myötä luovuttaminen on työaikaa.

– Jari Junttila, lehtori