Tehoa ja säästöä moderneilla ratkaisuilla

Autopuolen katon valaisimet uusittiin 2023. Vanhat valaisimet olivat monimetallivalaisimia, eikä niihin meinannut saada polttimoita enää mistään. Valo vanhoissa lampuissa oli iljettävän keltaista ja ne kuluttivat paljon energiaa. Nyt tilalla on uudet LED-valaisimet, joiden energiankulutus on puolet vanhasta. Uudet valaisimet hankittiin paikalliselta toimijalta ja ne myös valmistettiin seudulla. Tällä valinnalla halusimme tukea paikallista työtä. Valaisimien takaisinmaksuaika on enintään kolme vuotta. Käyttäjiltä on saatu hyvää palautetta: työn tekeminen on nyt turvallisempaa ja viihtyisämpää.

D-hallin katolle asennettiin aurinkopaneelit, joka oli aito vihreän siirtymän teko. Paneelien teho on noin 43kw, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että paneeleista voidaan saada käyttöön yli kahden omakotitalon sähkön kulutuksen verran tuottoa. Mahdollisessa sähkön    ylituotantotilanteessa sähköä on mahdollista myydä myös ulos. Myös muutama sähköauton latauspiste on asennettu.

Honkapirtin öljylämmitys vei puolestaan yli 5000 litraa öljyä vuodessa.

Nyt lämmitysratkaisu on uusittu maalämmöksi. Myös kaukolämmön kulutus optimoitiin ja kulutusta saatiin pienennettyä noin 10 % asentamalla paineenleikkausventtiilit lämmönjakohuoneisiin. Pienilläkin innovaatioilla pääsee pitkälle!