Ruokahävikistä ratkaisuiksi

Ruokapalvelupäällikkö Sari Tallbacka oli LHKK:n edustajana mukana Wasteless Food Services In Finland -hankeessa. Sari tunnisti FaiGreen-tiimin jäsenenä hankkeesta heti opittavaa ja sovellettavaa LHKK:lle. Hanke etsi keinoja ruokahävikin vähentämiseen, ja LHKK toimi keinoille testausalustana.

Hanke sai aikaan monta hienoa asiaa ja ravintolassa onkin tehty paljon vastuullisuustyötä. Tarjoiluhävikki huomattiin  isoimmaksi ongelmakohdaksi, ja  sen vähentämiseksi haluttiin löytää keinoja. Otettiin käyttöön biovaaka, joka mittaa lautashävikin painoa ja tekee hävikin näkyväksi hymy- tai surunaamoin. Poistettiin käytöstä tarjottimet, joka onkin vaikuttanut valtavasti ruuan liialliseen ottamiseen kerralla. Yhden lautasen malli tehostaa myös ruokaympyrän näkökulmasta ravinnon sisältöä kasvispainotteisempaan suuntaan.

Onnistumisen taustalla on se, että ongelmat tunnistettiin ja ratkaisuja niihin lähdettiin etsimään yhdessä!

– Sari Tallbacka, ruokapalveluesimies

Resursointitiimiltä saatiin käyttöön ajantasaiset ennusteen ruokailijoiden määrästä, joka helpotti menekin ennakointia. Aloitettiin myös hävikkiruuan  myynti  päivittäin  klo12 jälkeen sekä otettiin käyttöön ResQ-sovellus. Palvelusta on tullut paljon kiitosta ja sen ympärille onkin syntynyt vakioasiakaskunta.