Uutinen

Yhteinen aamiainen, merkityksellinen työ, laajat edut sekä innovatiivinen ja kannustava yhteisö – ”Tähän mennessä työurani paras työpaikka”

avatar

07.10.2024

Kolme LHKK:n työntekijää maksuttomalla aamupuurolla

Joillakin työpaikoilla hyvän fiilikseen aistii heti ovesta sisään astuttuaan.

– Eräs meillä käynyt vierailija totesi jokin aika sitten, että olipa kiva nähdä, kun opiskelijatkin tervehtivät minua, vaikka eivät edes tienneet, kuka olen, kertoo controller ja tietosuojavastaava Mika Karppinen.

Modernissa työelämässä vain muutos tuntuu olevan pysyvää, ja tekoälyn ja robotiikan kehittyessä tahdin vain odotetaan kiihtyvän. Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymässä (LHKK) työskentelevän Karppisen ja hänen työkaverinsa, koulutus- ja teknologiakoordinaattori Antti Virran puheissa huoli ei kuitenkaan paina. Koulutusalaa pidetään yleisesti paikkana, jossa ihminen on toiminnan keskiössä.

Pätevä lääke työelämän virtauksissa luovimiseen on kehittyminen ja kouluttautuminen. Forssan ammatti-instituuttia ylläpitävässä LHKK:ssa henkilöstön kouluttautumista tuetaan monin keinoin, muun muassa koko henkilöstölle hiljattain pidetyllä tekoälykoulutuksella, jossa teknologian kehittymistä tarkasteltiin myös eettisistä näkökulmista.

– Tämä organisaatio tukee koulutusta muutenkin. Itse olen opiskellut työn ohessa muun muassa tietojohtamista, Virta sanoo.

Kolme LHKK:n työntekijää hymyilee kameralle työpaikan kuntosalilla.
Forssan Ammatti-instituutin tiloista löytyy monenlaisia liikunnallisia mahdollisuuksia, kuten opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä oleva kuntosali.

Myös Karppinen kertoo kouluttautuneensa koko ikänsä monipuolisen työhistoriansa ohessa.

– Täällä jatkuva oppiminen on osa kaikkien elämää, ja sille luodaan mahdollisuuksia.

Ei tunteella vaan tiedolla

LHKK:n hyvää työilmapiiriä ei ole saavutettu sattumalta, vaan siihen on kiinnitetty erityistä huomiota toimimalla kolmen periaatteen mukaisesti. Ne ovat: yhteisöllisyys, vastuullisuus ja edelläkävijyys.

Yhteisöllisyydestä hyvä osoitus on Karppisen ja Virran mukaan esimerkiksi Forssan ammatti-instituutilla päivittäin nautittava, työaikaan kuuluva puuroaamiainen lisukkeineen ja kahveineen. Vapaaehtoisesta yhteisestä aamupalasta on tullut suosittu kohtaamishetki.

– Niin henkilöstö kuin opiskelijatkin kokoontuvat yhteen, ja kuka tahansa voi mennä puhumaan kenen tahansa kanssa, Virta kehuu käytäntöä.

– Kerran kuussa täällä on myös tarjolla vähän parempi, sellainen hotellitason aamiainen, Karppinen lisää.

Yhteinen, maksuton aamiainen kuvastaa hyvin myös LHKK:lle toista leimallista piirrettä, matalaa hierarkiaa.

– Meillä ei ole perinteistä hierarkiaa. Kukin voi laajentaa kenttäänsä oman mielenkiinnon mukaan, Karppinen toteaa.

– Vaikka meillä on viiden hengen johtotiimi, kukaan ei ole kenenkään yläpuolella, vaan osaaminen ja tekeminen ovat keskiössä. En ajattele johtotiimiämme oikeastaan johtajina, vaan muun henkilöstön kanssa samanarvoisina, strategiaamme eteenpäin vievinä tukijoina, Virta jatkaa.

LHKK:n laajennetun johtotiimin kokouksessa opiskelijoita ja työntekijöitä mukana
 Laajennetussa johtotiimissä pohditaan yhteisiä asioita niin työntekijöiden kuin opiskelijoiden näkökulmasta.

Käytännössä LHKK:n organisaatio koostuu pienistä, itseohjautuvista tiimeistä, jotka esimerkiksi tekevät omat talousarvionsa. Organisaation rakenne tukee työntekijöiden aktiivista osallistumista päätöksentekoon, mikä myös lisää vaikutusmahdollisuuksia ja motivaatiota työssä.

Tiimit vastaavat omista tavoitteistaan, mikä mahdollistaa joustavan ja tehokkaan työskentelyn ja jatkuvan kehittymisen. Se myös edistää työntekijöiden kokonaisvaltaista ymmärrystä työstään.

– Meillä on käytetty tosi paljon aikaa tiedolla toimimiseen. Miten tietoon reagoidaan, miten sitä tuotetaan, miten hyödynnetään ja miten jaetaan hiljaista tietoa, Karppinen sanoo.

Käytännössä tiedolla johtaminen auttaa organisaatiota tekemään perusteltuja päätöksiä parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Aitoa yhteisöllisyyttä

Karppinen ja Virta korostavat kumpikin, että LHKK:ssa henkilöstöllä on paljon vapautta toteuttaa omaa työnkuvaansa, mutta silloin on myös osattava ottaa vastuuta.

– Kukaan ei tule sanomaan, millä tavalla työ pitää tehdä, mutta meille tulevan henkilön pitää olla itseohjautuva, Karppinen summaa.

Virta lisää, että LHKK:lla vallitsevaa asennetta voisi kuvailla sanalla ”yrittäjähenkisyys”.

– Täällä vaaditaan paljon samoja taitoja kuin yrittäjänä. Pitää kantaa vastuuta, mutta pääsee myös nauttimaan vapaudesta.

Myös edellytykset itseohjautuvuudelle ovat LHKK:lla kunnossa, sillä toiminnan tueksi tarjotaan modernit järjestelmät ja työvälineet.

Paraskaan työympäristö ei välttämättä ole kestävällä pohjalla, jos henkilöstö ei koe työtään merkitykselliseksi. Karppisen ja Virran mukaan LHKK:ssa, kuten koulutusalalla yleensäkin, työn merkityksellisyyttä lisää yhteisö, johon kuuluvat henkilöstön lisäksi olennaisena osana Forssan ammatti-instituutin opiskelijat.

LHKK:n kolme työntekijää hymyilevät kameralle pintapuolen työtilassa. Taustalla näkyy opiskelijoiden tekemiä maalauskokeiluja.
Forssan ammatti-instituutissa on laaja koulutustarjonta ja laadukkaat tilat muun muassa pintakäsittelijöiden koulutukseen.

LHKK:ssa jokainen, opiskelijat mukaan luettuina, pääsevät halutessaan osallistumaan säännöllisesti kokoontuvaan laajennetun johtotiimin tapaamisiin. Näissä mukana on aina henkilöstöedustuksen lisäksi kaksi opiskelijoiden edustajaa.

– Laajennetun johtotiimin kokoontumisissa eivät istu samat henkilöt kerrasta toiseen, vaan osallistujat vaihtuvat kuukausittain, Karppinen täsmentää.

Tutkitusti hyvä työpaikka

Innovatiivisen ja tasa-arvoisen sekä kannustavan työyhteisön lisäksi työskentely LHKK:ssa tarjoaa myös monipuoliset henkilöstöedut, kuten laajennetun työterveyshuollon sekä kulttuuri- ja liikuntaedut. Muiden muassa sähly- ja sulkapalloringit pyörivät ja kuntosalit ovat henkilöstön ja opiskelijoiden käytössä maksuttomasti.

– Tämä tähän mennessä työurani paras työpaikka, Karppinen tiivistää.

– Samaa mieltä, toteaa Virta.

LHKK on myös tutkitusti ja sertifioidusti hyvä työpaikka. Sertifiointi perustuu henkilöstölle tehtävään anonyymiin Great Place to Work™ -kyselyyn. Vuonna 2023 toteutetun kyselyn perusteella ihmiset kokevat työpanoksensa olevan tärkeä (92 %), ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti (82 % vastaajista), ihmisistä on mieluisaa tulla töihin (88 %) ja ihmiset haluavat työskennellä paikassa vielä pitkään (77 %).

Artikkeli on julkaistu kaupallisena yhteistyönä ensimmäisen kerran Forssan lehdessä 7.10.2024.