Valitse sivu

LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

Väyläopinnot ovat loistava mahdollisuus motivoituneelle opiskelijalle

Helka Poutiainen opiskelee samaan aikaan lähihoitajaksi ja sairaanhoitajaksi. Väyläopintojen avulla on mahdollista opiskella 30 opintopistettä AMK-opintoja osana toisen asteen opintoja.   Ammattikorkeakoulun moduulit tulee olla suoritettu pääsääntöisesti hyvin tiedoin, jos haluaa jatkaa ammattikorkeakoulussa. 

Helka suuntasi peruskoulun jälkeen Saloon opiskelemaan merkonomiksi, mutta perheen perustamisen vuoksi opinnot jäivät kesken. Helka ehti olla kokoonpanotöissä muutaman vuoden, ja kun työt loppuivat, hän hakeutui opiskelemaan Forssan ammatti-instituuttiin lähihoitajaksi. Opinnot alkoivat vuoden 2018 tammikuussa. Vaikka ala kiinnosti, Helka tiesi, että haluaa opiskella asioita syvällisemmin. Väyläopinnot tarjosivat tähän hienon mahdollisuuden. Helka opiskelee työttömyysetuudella tuettuna omaehtoisena opiskelijana, joten hän saa AMK-opiskelijaa enemmän rahoitusta opiskeluaikana. 

Paljon paritehtäviä  

Hamkissa tehdään paljon pariesseitä ja jopa paritenttejä. Parit valitaan sattumanvaraisesti. Helkaa jännitti, miten tuleva pari suhtautuu häneen, ainoaan väyläopiskelijaan ja ihmiseen, joka on osan aikaa opiskelemassa toisessa koulussa. Onneksi pariksi valikoitui Laura Vainio, joka on valmistunut Forssan ammatti-instituutista sähköasentajaksi vuonna 2017. Laura oli opiskellut henkilökohtaisen polkunsa mukaisesti, ja tiesi, millaista on yhdistää kahdessa eri koulussa opiskelu. Kaikkia tehtäviä ei tosin tehdä saman parin kanssa. 

Laura koki sähköasentajana työllistymisen ja työskentelyn haastavana, koska valtaosa työmaista on pääkaupunkiseudulla. Forssasta lähdetään aamuviideltä ja palataan iltakuudelta takaisin. Perheelliselle työaika on mahdoton. Laura on innokas vapaapalokuntalainen, ja harrastuksen kautta hän alkoi unelmoida ensihoitajan työstä. Forssassa pystyy opiskelemaan sairaanhoitajaksi, ja muutaman vuoden töissä olon jälkeen voi opiskella täydennyskoulutuksen kautta ensihoitajaksi esimerkiksi Tampereella. 

Erilaiset taustat ovat vahvuus 

Sairaanhoitajaopiskelijoista valtaosa on lukiopohjaisia tai lähihoitajia.  

  • Lähihoitajana opiskelen sairauksista perustiedot pintatasolla, sairaanhoitajana atomitasolla. Koen hyötyväni siitä, että tiedän perusasioita ennestään, Helka kertoo. 

Muutama on opiskellut aikaisemmin kokiksi, kampaajaksi tai kosmetologiksi. Lauran tausta poikkeaa muista.  

  • Sähköpuolella opiskellaan paljon matematiikkaa, joten kaikki matemaattisuutta vaativat asiat ovat minulle helppoja. Olen tottunut lukemaan sähkökaavioita, ja ihmisen hermosto toimii pääpiirteittäin samoin kuin mikä tahansa muukin sähkölaite, vaikka virtaa kulkee vähemmin, Laura naureskelee. 

 Opiskelu sopii motivoituneelle opiskelijalle    

Opiskelut pitää suunnitella itse. 

  • Lukujärjestys pitää suunnitella itse, ja jos tulee päällekkäisyyksiä, pitää itse valita, mille kurssille osallistuu. Kukaan ei myöskään tuo tehtäviä nenän eteen, vaan tehtävät pitää itse etsiä Moodlesta tai Itslearnigistä. 
  • Valtaosa opiskelusta on itsenäistä. Vaikka yksikään kurssi ei ole sellainen, että asiasisältö pitää opiskella kokonaan itsenäisesti, itsenäisen opiskelun osuus on kuitenkin 60 prosenttia. Moodlessa voi olla lähde, ja sen avulla asia pitää selvittää itse, Helka kertoo 

Helka kokee tärkeänä asian sen, että tiedonhankintataidot kehittyvät.  

  • Uusia sairauksia tulee koko ajan, ja sairaanhoitajan on oltava ajan tasalla siitä mitä tapahtuu. Esimerkiksi koronaviruksesta tulee koko ajan uutta tietoa. 

Laura suoritti jo ammatti-instituutissa opintoja itsenäisesti. Nyt asiasta on hyötyä, sillä asioista pitää ottaa itse selvää. 

 Oman oppisen työkalujen tulee olla kunnossa, Laura tuumaa.   

Lisätietoja: https://www.hamk.fi/hae-hamkiin/vaylaopinnot/ 

 

Teksti: Marika Mäntylä, opettaja 

Kuvat: opiskelijat Helka Poutiainen ja Laura Vainio

Tarinoita

Ideasta tuotteeksi

Ideasta tuotteeksi - tällaista syntyy monialaisella yhteistyöllä Keramiikkaosaston opiskelijaryhmällä oli keväällä...