Valitse sivu

LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

Mari opiskeli oppisopimuksella vammaisalan erityisohjaajaksi

Olen Mari ja työskentelen kehitysvammaisten tehostetussa palveluasumisessa. Valmistuin noin viisi vuotta sitten hoiva-avustajaksi, jonka jälkeen sain kipinän jatkaa opiskelua lähihoitajaksi. Lähihoitajaopinnot suoritin oppisopimuksella nykyisessä työpaikassani.

Lähihoitajaksi valmistuttuani noin kolme vuotta sitten sain vakituisen työpaikan nykyisestä työpaikastani. Myöhemmin olin opiskelemassa työpaikkaohjaajan (opiskelijoiden ohjaus ja näyttötutkintojen vastaanotto) valmiuksia, ja siellä esiteltiin uusia koulutusmahdollisuuksia. Kuulin ensi kertaa kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalveluiden erikoisammattitutkinnosta. Muutamia kuukausia pohdin asiaa mielessäni, jonka jälkeen lähdin selvittelemään voiko lähihoitajaopinnoilla lähteä opiskelemaan kyseisiä opintoja ja sopivatko ne nykyiseen työnkuvaani.

Asiat tuntuivat etenevän hyvällä tahdilla eteenpäin ja koululta ohjeistettiin heti ehdottamaan työnantajalle oppisopimuskoulutusta. Työpaikallani idea otettiin hyvin vastaan. Työvuorosuunnittelulla saatiin opintopäivät ja näyttöpäivät hyvin suunniteltua työvuoroihini. Oppisopimuksella opiskellessani sain työn ohella opiskeltua itselleni arvokasta lisäosaamista, mitä pystyn hyödyntämään työssäni. Opiskelut sisälsivät paljon hyödyllistä oppia juuri omaa työtäni ajatellen.

Opintojen sisällöt olivat laajat ja olin itsekin positiivisesti yllättynyt, kuinka ”helposti” opinnot etenivät. Opinnot eivät niinkään tuntuneet työläiltä, vaan positiivisena itsensä kehittämisenä ja muiden kanssa keskustelun ja ideoiden vaihdon tapaamispaikkana. Opinnot etenivät positiivisin mielin ideoita vaihdellen, opintoreissuja tehden, ulkopuolisia asiantuntijoita kuunnellen ja keskustellen, sekä opettajilta oppia saaden. Opiskeltavaa oli, mutta koulu ja opettajat tukivat opinnoissa ja niiden edistymisessä koko ajan. Yhteydenpito opintopäivien välillä sujui hyvin Wilmaa ja sähköpostia käyttäen. Materiaalit olivat kaikki koko ajan saatavilla verkkopalvelun kautta ja kaikki oli mahdollista ottaa myös itselle talteen. Opinnot kestivät vajaan puolitoista vuotta, koska minulta löytyi aiempaa osaamista edellisistä kehitysvamma-alan ammattitutkinnon opinnoista.

Valmistuin vammaisalan erityisohjaajaksi 2/2020, ollen ensimmäisiä Suomen kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon, Vammaisalan ja erityisen tuen osaamisalan suorittaneita opiskelijoita.

Lue lisää tutkinnosta https://www.lhkk.fi/kuntoutus-tuki-ja-ohjauspalvelujen-erikoisammattitutkinto/

Teksti ja kuvat: Mari Hakala, vammaisalan erityisohjaaja

Tarinoita

Ideasta tuotteeksi

Ideasta tuotteeksi - tällaista syntyy monialaisella yhteistyöllä Keramiikkaosaston opiskelijaryhmällä oli keväällä...