Valitse sivu

LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

Ravintola– ja catering –alan Taitaja–kisaajat valmistautuvat tammikuun Taitaja2020-semifinaaleihin

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat oman alansa Suomen mestaruuksista.

Taitaja2020-semifinaalit järjestetään tammikuussa viikolla viisi. Semifinaaleista parhaimmisto pääsee Taitaja2020-finaaliin, joka järjestetään Jyväskylässä toukokuussa 2020.

Forssan ammatti-instituutin ravintola- ja catering –alan perustutkinnon kokkiopiskelijoista neljä osallistuu Taitaja2020 -semifinaaleihin. Tänä vuonna kilpailu pidetään parikilpailuna. Alisa Savolainen on toista kertaa mukana Taitaja–kilpailuissa. Alisa innostui toistamiseen kisoista, sillä parityöskentely lisäsi motivaatiota osallistua kisoihin ja into parantaa viime kertaista kilpailusuoritusta on myös korkea. Alisan parina kisoissa mukana on toisen vuoden kokkiopiskelija Niilo Virtanen. Niilo innostui Taitaja–kilpailuista kuultuaan niistä opettajalta. Päätös osallistua kilpailuihin oli tämän jälkeen helppo tehdä.

Toisena parina kilpailuihin osallistuu toisen vuoden kokkiopiskelijat Nea Salo ja Kia Kuusenperä. Mukaan Taitaja-toimintaan pari lähti mielenkiinnosta ja halusta saada uusia kokemuksia. Valmistautumista kilpailuihin pari kuvaili jännittäväksi.

Semifinaalikilpailua pidetään haastavana. Kilpailutehtävä on jo haastava, samoin raaka-aineet, jotka tänä vuonna ovat silakka ja maksa. Kilpailutilanne tuo myös aina oman mausteensa itse kilpailuihin.

Kilpailijoita semifinaalin valmentaa opettaja Tiina Nurmi. Apuna Tiinalla on Forssan ammatti-instituutista vuonna 1999 valmistunut kokki Henri Aalto. Henri on tehnyt pitkän kokkiuran Helsingissä ja toimii tänä päivänä Puljonki Oy:n tuotekehityksessä, vastaten osaltaan myös Puljongin myynnistä ja markkinoinnista. Henri tuo Taitaja -valmennukseen sekä työelämän näkemystä, että omaa vahvaa osaamistaan ja ammattitaitoaan.

Joukko lähtee semifinaaleihin isoilla odotuksilla. Ammatillisesti Taitaja–toimintaan osallistuminen vie opiskelijoita valtavasti eteenpäin, sillä kisaajat saavat paljon henkilökohtaista valmennusta kilpailuihin ja pääsevät kilpailujen kautta tutustumaan omaan alaansa laajemmin. Toiminta poikkeaa myös tavallisesta arjen opiskelusta. Taitaja-kilpailutoiminta antaa valtavasti sekä kilpailijoille, että valmentajille. Tiinan mukaan toiminta onkin ”- oman työn helmi”, sillä kisaajat ovat innostuneita ja motivoituneita ja ottavat hyvin vastaan uutta tietoa, mikä mahdollistaa valmentajan oman osaamisen ja ammattitaidon hyödyntämisen eri tavalla, kun normaalissa arjen työssä. Myös näyttöjen suorittaminen onnistuu kisaajilta Taitaja-toiminnassa, yleensä kiitettävästi, sillä tehtävät ovat olleet haastavia. Viime kerran kisaaja Alisa suorittikin Annosruokien näytön edellisissä Taitaja–kilpailuissa.  Tsemppiä kisoihin koko porukalle!

Teksti ja kuvat: Tanja Nyman, viestintäsuunnittelija

Tarinoita

Ideasta tuotteeksi

Ideasta tuotteeksi - tällaista syntyy monialaisella yhteistyöllä Keramiikkaosaston opiskelijaryhmällä oli keväällä...