Valitse sivu

LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

Automaatiota ja robotiikkaa elintarvikealalle (työvoimakoulutus)
Hae koulutukseenAvaa PDF
Koulutuksen ajankohta
05.09.2022 - 25.11.2022
Kohderyhmä
Koulutus sopii alasta ja teknologiasta kiinnostuneelle. Työtä tehdään prosessinomaisissa olosuhteissa, mutta yksin työtä ei tehdä vaan ympärillä on joukko osaavaa henkilöstöä.

Elintarvikealalla työskentely on fyysistä, niin hakijalta toivotaan hyvä perusterveyttä ja fyysistä kuntoa, positiivista asennetta ja -otetta työntekemiseen. Koulutus työllistää meijeri-, elintarviketeknologian-, leipomon tai liha-alan työpaikkoihin.

Toteutus
Automaatio, digitalisaatio ja robotiikka ovat tätä päivää ja esimerkiksi robotteja käytetään elintarviketeollisuudessa yhä enenevässä määrin. Miltei jokaisessa isommassa alan toimipisteessä apuna on automatiikkaa, ohjauspaneeleita ja älyteknologiaa hyödyntäviä tuotannon koneita ja laitteita. Elintarvikealan toimijoilta on kantautunut selkeää viestiä juuri tämän osaamisen tarpeesta, joissa ihmisen työpanos on kuitenkin välttämätön. Myös tulevaisuuden osaamistarpeista yksi iso aihe-alue on digitaalisen teknologian osaaminen. Roboteilla voidaan hoitaa työtehtäviä, jotka olisivat työntekijälle kuluttavia, yksitoikkoisia, liian raskaita tai yksinkertaisesti mahdottomia. Koulutuksen aikana tulet ohjattuna tutustumaan erilaisiin robotteihin, apuvälineisiin, niiden käyttömahdollisuuksiin sekä turvalliseen ja hygieeniseen tapaan työskennellä. Tulet huomaamaan, että robotti on oikein mukava työkaveri ja apukäsi, ja myös automaatio auttaa monessa asiassa.


Koulutuksen päätyttyä on mahdollisuus työllistyä alan työpaikkoihin, erilaisiin alan sesonkeihin kausi- tai tilanteen ollessa otollinen myös pidempi aikaiseksi työntekijäksi.

Kuvaus
Lähiopetus 24 pv:
• orientaatio
• perehdytys/tavoitteet
• alaan tutustuminen
• automaation ja robotiikan maailma
• turvallisuus ja vastuullisuus
• työyhteisötaidot ja työhyvinvointi
• kestävä kehitys elintarvikealalla
• suositeltavat/ vaadittavat korttikoulutukset

Työpaikalla tapahtuva oppiminen: automaation ja robotiikan käyttäminen 36 pv

Koulutuksen kesto yhteensä 60 pv

Opintosuunnitelma.

• aloitus: orientaatio 2 pv, tavoitteet ja johdanto robotiikan maailmaan 1 pv
• työyhteisötaidot 1 pv
• työhyvinvointi ja jaksaminen 2 pv
• robotiikan käyttömahdollisuudet elintarvikealalla 1 pv + vierailut 2 pv
• ohjaus- ja käyttöpaneeleilla työskentely 1 pv
• robottityypit, toimintatavat ja käyttömahdollisuudet 1 pv + 1 pv
• robottien apulaitteet, tarttujat ja työkalut 2 pv
• elintarvikealan hygieniavaatimukset 1 pv
• kestävä kehitys elintarvikealalla 1 pv
• turvallisuusvaatimukset automatiikkaa ja robotiikkaa käytettäessä 1 pv
• ohjelmoinnin, antureiden ja kameratekniikan perusteet 2 pv
• konenäön ja älyteknologian hyödyntäminen 1 pv
• korttikoulutukset: työturvallisuuskortti 1 pv, ensiavun perusteet 1 pv, hygieniapassi 1 pv, trukkikortti 1 pv

Hakuaika
15.05.2022 - 22.08.2022

Lisätietoja antaa
Vastuuopettaja Tiina Heinonen tiina.heinonen@lhkk.fi, 040 6842 260
Asiakkuuspäällikkö Minna Mäkinen minna.makinen@lhkk.fi, 040 3474 074

Koulutuksen jatkopolkuna on mahdollisuus suorittaa oppisopimuksella elintarvikealan perustutkinnosta paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva vapaasti valittava tutkinnon osa -Robotiikka elintarvikealalla sekä myös jatkaa suorittamaan useampaa tutkinnon osaa tai jopa koko tutkintoa (elintarvikealan perustutkinto).

Haku työvoimakoulutukseen tapahtuu TE-palvelujen kautta täyttämällä sähköinen hakulomake. Sähköiseen hakulomakkeeseen pääset kirjautumalla TE-palveluiden sähköiseen Oma asiointi -palveluun

Forssan ammatti-instituutti &
Faktia Oy
Postiosoite:  PL 12, 30101 Forssa
Käyntiosoite: Saksankatu 27

sähköposti: kirjaamo@lhkk.fi

Keskus p. 040 7130 555
avoinna ma-to klo 8-15 ja pe 8-14

Opintotoimisto p. 03 245 7392
koulutussihteeri@lhkk.fi 
ma-to klo 9-15

Hakijapalvelut p. 03 245 7393
hakijapalvelut@lhkk.fi

Tietosuoja