Valitse sivu

LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

Kokiksi valmistunut Ahmed sai vakituisen työpaikan

”Ei ole vilpittömämpää rakkautta kuin rakkaus ruokaan” G.B.SHAWN

Marraskuinen aamu valkenee hiljalleen. Forssan Autokeitaan keittiön lämpöisestä valosta kantautuu kattiloiden ja patojen kilinä. Voileivät valmistuvat vitriiniin myytäväksi, ja maanantain lounasta aletaan valmistella. Eteeni keittiön hyörinästä astelee iloisesti hymyilevä Ahmed, joka sipaisee käsistään mustat vinyylihanskat ja tervehtii minua.

Hän on kokki. Ahmed Al-Jaimawi 31 vuotta.

Istumme juttelemaan pieneen nurkkapöytään henkilökunnan kodikkaassa taukotilassa.

Tänään kuulen kertomuksen siitä, kuinka hänestä tuli ammattilainen Forssan Autokeitaan keittiöön.

Oppilaitos tutuksi suomen kieltä opiskellessa

Ahmed on asunut miltei päivälleen 3,5 vuotta Suomessa. Aluksi oli hämmentävää opiskella suomen kieltä, mutta kieliopinnot käynnistyivät Forssan ammatti-instituutissa hyvin.

Ruoanlaitto on kiinnostanut aina, ja kieliopintojen aikana tutuksi tulleessa oppilaitoksessa oli mukavaa aloittaa ammatilliset opinnot.

Forssan ammatti-instituutti tarjosi opiskeluun hyvät mahdollisuudet. Perusopinnot karttuivat, käytännön taidot kasvoivat ja opiskeluun kuuluva työharjoittelupaikka löytyi nopeasti taitavalle kokkioppilaalle. Työharjoittelun aikana kävi nopeasti selväksi se, että ammatinvalinta oli oikea.

Työharjoittelun edetessä syntyi houkutteleva ajatus jatkaa perusopintoja oikeissa töissä. Työharjoittelujakson päättyessä työnantaja ehdotti mahdollisuutta oppisopimuskoulutukseen Autokeitaalla. Työskentelyä ja keittiövuoroja oli sekä aamu-, päivä- ja iltavuoroissa. Lisäksi Ahmed pääsi työskentelemään sekä peruskeittiössä että à la carten puolella.

Ahmed kehitti oman pizzapohjareseptin

Ahmed Al-Jaimawi valmistui marraskuussa kokiksi. Uunituore kokki sai valmistuttuaan välittömästi vakinaisen työpaikan, ja sen myötä vastuuta myös ruokalistan suhteen. Tänä päivänä listalta löytyy hänen omalla reseptillään valmistetut pizzapohjat! Ahmed kouluttaa jokaisen ravintolan työntekijän valmistamaan maukkaita pizzapohjia taikinan valmistuksesta alkaen.

Haasteena uudessa työssä on edelleen suomen kielen kimurantit ilmaukset, mutta usko tulevaisuuteen on vahva. Työllistyminen heti omalle alalle ja vastuutehtävien löytyminen sekä asiakkaiden kiitokset ovat tämän hetken ilonaiheita.
Jatkuva uudelleen oppiminen ja kehittyminen työssä ovat myös tärkeitä. Uusia asioita ovat esimerkiksi ruokalistojen suunnittelu, tilausten käsittely ja yleiset juridiset asiat.

Jotta elämä ei olisi pelkkää työntekoa, niin vapaa-aika kuluu Vesihelmessä kuntosalilla sekä jalkapallon parissa. SPR:n sunnuntaikahvilan tiskin takana Ahmed on tuttu näky. Välillä tarjolla on ruokaa, välillä kahvia. Vapaaehtoistyö on lähellä sydäntä.

Uusille, kokin ammatista haaveileville nuorille, Ahmed haluaa lähettää terveisiä ja kannustaa alalle. Tärkeimmät asiat, jotka kannattaa aivan ensimmäiseksi opetella kunnolla, ovat hygienia, hygienia ja hygienia. Asia, joka tuntuu työn tuoksinassa helposti unohtuvan. Samoin perusteelliset tekniikat, kuten lihan oikeaoppinen leikkaaminen, kannattaa opetella alusta saakka kunnolla.

Haastattelun päätteeksi laitetaan taas mustat vinyylihanskat käteen. Lounastarjoiluun ei ole enää kuin muutama hetki.

Teksti ja kuvat: Maarit Murtomäki, media-alan opiskelija

Tarinoita

Ideasta tuotteeksi

Ideasta tuotteeksi - tällaista syntyy monialaisella yhteistyöllä Keramiikkaosaston opiskelijaryhmällä oli keväällä...