Valitse sivu

LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

Forssa Hackathon -tapahtumassa häkättiin virtuaalisesti

Alueellisesta yhteistyöstä oppilaitosten ja yritysten kanssa kertoo loistavasti onnistunut virtuaalisesti toteutettu Hackathon -tapahtuma.

Tapahtumassa häkättiin Foxa Oy:n toimeksiannosta ylijäämämateriaalien kierrätysalustaa yhteistyössä LHKK:n ja HAMKin opiskelijoiden kanssa. Hackathon järjestettiin HAMKin Design Factoryn toimesta, HAMK Smart -tutkimusyksikön Whatsup2.0 -hankkeen puitteissa. Hackathon toteutettiin poikkeustilan vuoksi verkossa ja se onnistui erinomaisesti, sekä LHKK:n että HAMKin opiskelijat työskentelivät koko päivän hyvin intensiivisesti ja luovasti. Välineinä käytettiin Zoomia ja Teamsiä.

Päivän aloittanut tutkija, innovaattori Pekka Ketola Ideascout Oy:sta loi buustia päivään. Hän luennoi innovoinnista ja motivoinnista: ” Work like Leonardo Da Vinci!” -Ei ole olemassa turhia ideoita, ole sitkeä, kokeileva ja monipuolinen! Uskalla yrittää ja ideoida! Kaikki on mahdollista!

Hackathonin avasi Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän johtaja ja rehtori Maaria Silvius. Foxa Oy:n toimitusjohtaja Johanna Rämö johdatteli toimeksiantajan näkökulmaan ja Hakacthonissa ratkaistavaan ongelmaan. Fasilitaattorit Jukka Raitanen ja Jari Jussila HAMKista toimivat isäntinä ja menetelmän vetäjinä Sofia Wellingin ja Minna Tarkkalan avustaessa.

Hackathonia varten oli opiskelijoille koottu lähdemateriaali ennakkoon ja tapahtuman alustuksessa esiteltiin Forssan ainutlaatuinen Envitech -toiminta ja alueen järkivihreys. Ratkaistavan ongelman aihe soveltui hyvin alueelliseen vastuulliseen ajatteluun ja kehittämiseen. Foxa Oy:n toiminnan ohessa varastoon jäävät kankaat tulisi saada niille soveltuvaan hyötykäyttöön. Hackathonin työpajoissa HAMKin ja LHKK:n opiskelijat ideoivat ja suunnittelivat ratkaisua ongelmaan, lopuksi tulokset pichattiin arviointiraadille. Hakacthonin voittoon picthasi itsensä LHKK:n tiimi liiketoiminnallisella ratkaisullaan. Opiskelijoiden kehittelemät ratkaisut tarjoavat erinomaisen pohjan kehittää ratkaisua edelleen ja kehittämistyö jatkuu osana opintoja.

Hakacthon oli LHKK:n ja HAMKin opiskelijoille uudenlainen kokemus oppilaitosten välisestä yhteistyöstä, ensimmäistä kertaa verkossa toteutettuna. Opiskelijat pääsivät kehittämään uutta ja ideoimaan ratkaisua todelliseen, olemassa olevaan ongelmaan. Opiskelijat oppivat ongelman määrittelyä ja ratkaisua tiimityönä.

LHKK:n opiskelijat kertoivat Hackathonin jälkeen, että vaikka aluksi virtuaalinen Hackathon jännitti esimerkiksi verkkovälineiden osalta, huomattiin heti alussa, että Hackathon oli selkeästi ohjeistettu ja ohjattu, osallistuminen koettiin helpoksi ja työskentely hauskaksi ja inspiroivaksi. Opiskelijat kokivat tapahtuman monipuoliseksi, opettavaiseksi ja kehittäväksi. Tapahtumassa opiskelijoiden osaaminen valjastettiin kokonaisvaltaisesti käyttöön ja samalla rohkaistiin kehittämään omaa ajattelua ja ideointia. Tapahtuma avasi opiskelijoille uusia näkökulmia ja toi uskallusta oman ajattelun ja ideoiden jakamiseen.

Opiskelijat toivovat lisää vastaavia, uudenlaisilla menetelmillä toteutettuja oppimistapahtumia. Yhteistyö HAMKin ja LHKK:n välillä tulee jatkumaan mm. uusien Hackathonien sekä palvelukehitysprojektien parissa.

Lisätiedot:
Jaana Jussila LHKK, jaana.jussila@lhkk.fi, 040 7130 547
Anne-Mari Järvenpää, HAMK, anne-mari.jarvenpaa@hamk.fi, 0400 534 131

Tarinoita

Ideasta tuotteeksi

Ideasta tuotteeksi - tällaista syntyy monialaisella yhteistyöllä Keramiikkaosaston opiskelijaryhmällä oli keväällä...