Valitse sivu

FORSSAN AMMATTI-INSTITUUTTI | FAKTIA OY

LOUNAIS-HÄMEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

Vastuullisuus ruokapalveluissa

 

  • keittiön koneet ovat älykkäitä ja käyttävät vähän energiaa
  • puhdistusaineet tulevat isoissa pakkauksissa, vähemmän jätettä.
  • käytetään tiivisteitä, joten veden kuljettaminen vähenee
  • lautashävikkiä seurataan säännöllisesti
  • pestävien mikrokuituliinojen käyttö vähentää jätteen määrää
  • varastointihävikin ennaltaehkäisy, tarvittavat muutokset ruokalistalle
  • jätteiden tehokas lajittelu
  • kansien käyttö varastoinnissa ja ruuanvalmistuksessa, tuorekelmun ja folion käyttö minimaalista
  • pakkausmateriaalien kierrätys, esim. hilloämpärit pestään ja käytetään uudelleen rakennus- tai artesaanien opiskelijatöitä tehtäessä.
  • kiinnitetään huomiota pakkauseriin ja siihen, miten tuote on pakattu vrt. säilyketölkki/ kartonkipakkaus
  • ruokalistalla satokausiajattelu
  • seurataan valmistetun ruuan määrää ja kirjataan hävikkiä päivittäin
  • puhdistusaineissa siirrytään ympäristömerkittyihin tuotteisiin, missä se vain on mahdollista

MITÄ VIELÄ VOISI TEHDÄ:

  • valaistus led valaisimilla ja liiketunnistimilla
  • ohjelmoitavat kypsennyslaitteet
  • käytämme vain kotimaisia kananmunia
  • ruoanvalmistuksessa käytettävä liha on aina kotimaista ja usein myös lähellä tuotettua
  • raakana keittiölle tulevat perunat ja porkkanat ovat aina lähiruokaa
  • tarjottava leipä joko itse valmistettua tai Suomessa leivottua
  • lihan alkuperä nähtävillä ainesosaluettelossa
  • läpinäkyvyys ruokaohjeissa, Jamix menu palvelusta asiakas voi tarkistaa ainesosat
  • pääosa kaloista on MSC- ja ASC sertifioituja
  • tuoreita kotimaisia kasviksia käytetään aina, kun niitä on saatavilla
  • käytettävät marjat vain kotimaisia
  • käytämme pääsääntöisesti kotimaisia kasviproteiinilähteitä
  • kauramaito aina vaihtoehtona
  • ei annospakattuja tuotteita

MITÄ VIELÄ VOISI TEHDÄ:

  • käytämme vain kotimaisia maitotaloustuotteita
  • reilunkauppa sertifikaatti, reilun kaupan kahvi
  • kasvisruoka ja vegaaniruokavaihtoehdot tarjolla päivittäin
  • yhden lautasen periaate pääruuan ja salaatin osalta ruokailussa
  • margariiniannostelija käytössä, vähentää hävikkiä ja syntyvää jätettä, myös hygieenisyys paranee
  • ei tarjottimia – vähentää pestävien astioiden määrää sekä veden, pesuaineiden ja energian käyttöä. Vähentää myös työntekijöiden kuormitusta.
  • pestään vain täysiä tiskikoreja
  • tähderuokaa myydään ruokailun päätyttyä
  • kulttuurinen kestävyys huomioidaan ruokalistasuunnittelussa
  • hävikkiviikko ja muita erilaisia teemaviikkoja
  • työvaatteiden alkuperä
  • ruuistamme on saatavilla suuntaa antava hiilijalanjälkiarvo Jamix-menu palvelussa, missä ruokalistakin on näkyvissä

    Ohjelman laskemissa ruoka-annosten hiilijalanjäljissä on huomioitu raaka-aineiden tuottamisesta aiheutuneet CO2 ekvivalentit (CO2e) päästöt, ei muita ympäristövaikutuksia eikä valmistuksessa tai tarjoilussa muodostuneita päästöjä, kuten esim. keittiön laitteiden sähkönkulutusta. Ohjelmaan valmiiksi syötetyt kertoimet eivät ole “tieteellisen tarkkoja”, mikä olisi mahdotonta ja vaatisi jokaisen ruoka-aineen koko arvoketjun selvittämisen yksityiskohtaisesti, ja edelleen jäisi tieteellisesti kiistanalaisia kysymyksiä rajauksista, mitä huomioidaan laskennassa. Tällä hetkellä globaali haaste on, että CO2-laskentaan ei ole olemassa kansainvälistä standardia, jolloin eri toimijoiden laskelmat saattavat poiketa toisistaan. Tästä syystä myöskään meillä ei ohjelmassa ole – eikä edes voi olla – tarkkoja päästökertoimia vaan suuntaa-antavat, tuoteryhmäkohtaiset tiedot.  

MITÄ VIELÄ VOISI TEHDÄ:

  • sovellus tähderuoan myyntiin
  • biojätevaaka asiakkaiden jättämän ruoan vähentämiseksi
  • monikulttuurisuus teemoina
  • toiveruokalista

Forssan ammatti-instituutti &
Faktia Oy
Postiosoite:  PL 12, 30101 Forssa
Käyntiosoite: Saksankatu 27

sähköposti: kirjaamo@lhkk.fi

Keskus p. 040 7130 555
avoinna ma-to klo 8-15 ja pe 8-14

Opintotoimisto p. 03 245 7392
koulutussihteeri@lhkk.fi 
ma-to klo 9-15

Hakijapalvelut p. 03 245 7393
hakijapalvelut@lhkk.fi

Työelämäpalvelut p. 03 245 7395

Tietosuoja